lauantai 22. joulukuuta 2007

Joulusahti valmistetaan rakkaudella

Tänä jouluna aion maistella tavallista tarkemmin tarjolla olevia sahteja. Erityisesti odotan kotitekoista hollolalaista kivisahtia, joka on tehty luhankalaisia sahtiperinteitä tarkasti noudattaen.

Kivisahti valmistetaan perinteisistä sahtimaltaista, hiivasta ja vedestä. Mitään muita valmistusaineita ei käytetä. Makua sahtiin antaa kataja, jota käytetään valutusvaiheessa.

Nimensä kivisahti saa siitä, että valmistusvaiheessa mäski kypsennetään tulikuumilla kivillä. Sahtia ei keitetä.

Kivisahdin valmistuksen olen taltioinut videolle. Tänään sain tiedon, että pääsen taltioimaan myös ns. patasahdin valmistuksen. Tarjoutunut mahdollisuus tuntuu jouluiselta lahjalta! Patasahdin valmistaja on lajityypin konkareita. Tulisipa jo kesä, jotta kuvaus päästäisiin toteuttamaan. Alan heti uuden vuoden käynnistyttyä kokoamaan sopivaa dokumenttiryhmää...

Ei kommentteja: