lauantai 5. huhtikuuta 2008

Avecra – junassa ostetaan eväitä kärrystä

Turku-Helsinki välillä liikennöivässä junassa ei ollut ravintovaunua. Surkeus. Mallia on otettu lentokoneen tehokärryistä. Finncatering toimittaa myös junien säilyvät sämpylät; á 4,20 e. Ryöstöhinnoilla (Kismet 1,40 e, 2 desin mehu lasipullossa 2,00 e) kiristetään kalliin junalipun ostanutta nälkäistä matkaajaa. Epistä. Vertailua autoiluun ei kannata ääneen edes tehdä.
Kuvassa mehu 2,00 e ja hetkessä hotkaistava "kinkku"sämpylä 4,20 e, yhteensä 6,20 e.

Junien ravintolavaunut ovat korvaamattomia. Ne tekevät matkustamisesta juhlaa. Silti ne tiputetaan pois vaunuketjusta. Sentään joku vielä lykkii ylihinnoiteltua eväskärryä kapeaa käytävää pitkin.

Kaikki junamatkustamiseen liittyvä on nykyään kallista, ja kliinisen tylsää. Hintojen edes pitäisi olla kohtuullisia. Ehkä jonain päivänä – kun kiskot risteilevät ristiin rastiin Suomea ja junat ovat aidosti varteenotettava matkustusvaihtoehto useimmille – junissa on kilpailevia ravintolavaunuja. Näkisinpä sen päivän.

Sen päivän olen nähnyt (noin 10 v sitten), kun Helsinki-Lahti välillä pystyi arki-iltana valitsemaan A la carte- ja ”tavallisen” ravintolan välillä. A la carte -puolella on opiskelijabudjetillakin raaskinut syödä. Lohikeitto Lapin kullan kanssa on ikimuistoinen kokemus.

Venäjällä ja Aasiassa matkustaessa junamatkailu on ruoan(kin) osalta aimo askeleen Suomea edellä. Ainakin sen merkitys ymmärretään; ymmärtäminen välittyy tavassa toimia.

http://www.avecra.fi/

Ei kommentteja: