torstai 21. elokuuta 2008

Zetor - junttiuden suomenmestaruus

Kuvassa Zetorin servetti.

Ravintola Zetoria juntimpaa paikkaa en ole kokenut. Ns. maalaisuus ei tee paikasta junttilaa, mutta asenne tekee.

Kymmenisen vuotta sitten Zetor oli vielä suht nuori ja kai raikaskin. Tuolloin nautin muun muassa hyvää kalakukkoa ja metallituopeista tarjottua sahtia. Tuopit kuulemma varastettiin ja sahtia alettiin tarjota omaperäisistä "hillipurkkituopeista". Aika ajoin olen Zetorissa pistäytynyt. Sitkeä T-luupihvi on vuosien varrelta muun muassa jäänyt mieleen. Illanviettopuolikin on nähty.
Uteliaisuuttani pistäydyin päivittämään tilanteen. Minua vauhditti tieto siitä, että kansainvälisiä yritysvieraita viedään Zetoriin tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin.
Perjaintaina heti alkuillasta Zetorissa oli paljon asiakkaita. Etenkin turisteja - Suomesta ja kauempaa.
"Vitsikkään" ruokalistan lukeminen vei aikansa. Samoin tilaaminen. S-ketjukeittiö ei ollut taipua asiakkaan toiveisiin. Ruoka-allergisen on vaikea onnistua ostamaan Zetorista; esimerkiksi selleriä on lähes joka annoksessa. Lopulta saimme tarjoilijan kanssa muokattua Orimattilan kotitalousopiston kanasta (= valmismarinoitu broileri) possun ja annoksesta tuli syömäkelpoinen.
Kuvassa alkupalaruisleipää ja Lammin Sahtia. Lammin Sahti maistui selvästi paremmalta täällä kuin Kuhmoisten sahtimestaruuskisojen yhteydessä hanasta. ...miten sama tuote voi olla niin eri...

Kuvassa annokseni numero 18. ORIMATTILAN KOTITALOUS OPISTON KANA (16,80 €, S-etukortilla halvennos 1 €)

Ruokalistassa annosta kuvataan näin: "Orimattilan kotitalousopistossa alkaa kokovuotinen emäntäkoulukurssi marraskuun 3. päivänä. Hakemukset, joihin on liitettävä jäljennökset koulutodistuksista, sekä maine- ja lääkärintodistus, on lähetettävä ennen lokakuun 1. päivää. Opinnäytteenä on valmistettava koulun nimikkoruoka: paistettua broilerin rintafileetä, pekonia, leipäjuustoa, maalaispottuja ja salaattia.Rehtori Fanny Syrjänne, Orimattila, puh. 28."

Oma annokseni oli ehtinyt jäähtyä matkan varrella. Aikatauluni vuoksi en sitä kuitenkaan enää keittiöön - toiseen kertaan - palauttanut. Jouduin palauttamaan ensimmäisen annoksen, joka oli koristeltu juuri niillä aineksilla joita pyysin allergian vuoksi välttämään.

Tavallaan on ihan hienoa, että jossain on tällainen mielikuvituspaikka, jossa ollaan loihtivinaan 50-luvun "maalaisidyllitupa". Mutta Zetor ei ole aito oikein muussa kuin teennäisyydessä. Turistille tämä paikka jää todennäköisesti mieleen (sinänsä hyvä!), mutta toivottavasti Zetoria ei luulla suomalaisen ruokakulttuurin ilmentymäksi.

http://www.ravintolazetor.fi/

Ei kommentteja: