sunnuntai 17. helmikuuta 2008

Portter, stout ja ale kuuluvat talveen – vain lumi puuttuu.

Tammi- ja helmikuussa yleensä ovat paukkuneet pakkaset. Tänä vuonna on toisin. Onneksi edes ravintoloitsijat ja olutvalikoimapäälliköt noudattavat normaalia vuodenaikarytmiä. Kotiin sen sijaan näköjään eksyy kaikenmoisia oluita…

Tässäpä pari maistelemaani minulle uutta oluttuttavuutta, ja jokunen entuudesta tuttu:

1836 Classic Chocolate porter
Limited edition, 4,5 %
Valmistaja: Hartwall, Suomi
Paikka: kaupasta


Tätä ei tarvitse ostaa toista kertaa. Käsittämätön ”suklaan” maku. Olihan kokemus.


Light Beer
Kevyt ja voimakas, 4,1 %
Valmistaja: Sinerbrychoff, Suomi
Paikka: kaupasta



Aikaisemmin (vielä syksyllä 2007) tämä olut tunnettiin nimellä Täyteläinen kevytolut. Ulkomaille mennessään olut vaihtaa vielä nimeä. Gluteeniton.

Nikolai
Alkoholiton, Tumma lager, 0,0 %
Valmistaja: Sinebrychoff, Suomi
Paikka: kaupasta


Erityyppisiä alkoholittomia oluita olen odottanut pitkään. Olen ehdottanut näitten valmistamista suoraan panimoonkin, mutta minulle kerrottiin, että olut on olutta, kun siinä on alkoholia. Piste.

No, arvata saattaa, etten keskustellut tuolloin (syksyllä 2007) Sinebrychoffin edustajan kanssa. Kiitos Koffille, kun toitte näin maukkaan alkoholittoman oluet markkinoille! Koska pidän oluen mausta, nautin sitä mielelläni esimerkiksi ilta-aterian kanssa, mutta alkoholia en välttämättä kaipaa – makua sitäkin enemmän. Nikolain Tumma lager on askel toivomaani suuntaan. Lisää alkoholittomia oluita markkinoille!


Kirin Ischiban
”Japanilainen riisi lager”, 5,00 %
Valmistaja: Kirin Brewery Company, Limited, Japani
Paikka: Kabuki, Helsinki

Runsaan illallisen seuralaiseksi valitsin oluen. Kabukissa on noin kolme, tai neljä, japanilaista olutta – kaikki lagereita Lisäksi on joitakin suomalaisoluita. Japanilainen olut tuntuu kivalta japanilaisen ruoan seuralaisena, vaikkei maku päätä huimaa ja hinta huimaa.


Huvila Centennial Brown Ale
”hanaolut”, 5,7 %
Valmistaja: Panimoravintola Huvila, Savonlinna, Suomi
Paikka: St Urho’s
http://www.panimoravintolahuvila.fi/media/CBA_ja_PaleAle.pdf

Uutuusolutta teki mieli maistaa, mutta kovin erityislaatuinen kokemus tämä ei ollut.


Finlandia Sahti
”Vuoden olut” jo monta kertaa, tavallinen 8 % ja Strong 10 %
Valmistaja: Finlandia Sahti Ky, Suomi
Paikka: St Urho’s
http://www.finlandiasahti.fi/



Esitin toiveen, että Urkki laajentaisi sahtivalikoimaansa. Keväällä sahtiviikoilla kuulemma vaihtoehtoja tulee, mutta toistaiseksi yksikin olut on jo paljon. Onneksi ostettavana on sentään yksi sahti, sillä se siivittää matkan mielessä moniin mukaviin ajatuksiin ja muistoihin. Katajainen maku puuttuu ja hienoimmat aromit, mutta kompromisseja olen valmis tekemään, jos vain sahtia on saatavilla. Urkissa sahti tarjotaan ihanan viileänä, niin kuin pitääkin.


English Pale Ale
Hanasta
Valmistaja: hmm, mikähän se mahtoi olla… Joku ei-suomalainen
Paikka: St Urho’s

Hieno tynnyri, muuten mieleenpainumaton kokemus.


Brooklyn Brown Ale
Hanasta, ”kuukauden olut”, American Brown Ale, 5,6 %
Valmistaja: Brooklyn Brewery, Yhdysvallat
Paikka: Kaisla
http://www.brooklynbrewery.com/beer/?id=brown_ale


Amerikkalainen Brown Ale päihittää suomalaisen Huvilan Brown Alen, mutta minuun kumpikaan ei oikein kolahda. Nimi tosin näyttää hienolta – siksi kai tätä tilasinkin. Ja siksi, että se on kuukauden olut ja kohta kenties olisi liian myöhäistä.


Titanic Stout
Real Ale, ”CAMRA Champion Bottled Beer of Britain 2004”, 4,5 %
Valmistaja: Titanic Brewery
Paikka: kaupasta (Myyrmannin K-Supermarketissa on superhyvä olutvalikoima!)


Excursio Myyrmannin K-Supermarkettiin kannatti: Suomen laajin olutvalikoima on nyt nähty! Titanic oluen huomaa oluthyllystä helposti, mutta ilman ystävääni en kuitenkaan olisi päätynyt pyöritelemään pulloa kädessäni, saati ostamaan sitä. Ensivaikutelma toi mieleen Murmanskissa televisiosta näkemäni olutmainokset; etenkin sen, jossa iso laiva kyntää myrskyisässä Jäämeressä ja raavaat merimiehet ansaitsevat oluensa. Olutmainoksia tuli lähes katkeamattomana nauhana. Kenttätutkimukseni perusteella kuitenkin toteaisin niiden olevan lähinnä janojuomia.

Titanic osoittautui kuitenkin helmeksi. Jo kaupassa kävi ilmi, että se on palkittu kahdesti CAMRA-palkinnolla Britanniassa. Maku oli aluksi hämmentävä kokemus, mutta pikku hiljaa maut tasaantuivat. Titanicilla oli lasissa upea vaahtopää.

http://www.titanicbrewery.co.uk/beers.html
http://www.camra.org.uk/


Skärgaardsporter, 6 %
Valmistaja: NØrrebro Bryghus, Tanska
Paikka: St Urho’s

St Urho’sin Portteri- ja Stout-päivät aloitin tanskalaisen saaristossa sijaitsevan pienpanimon oluella. Hyvää oli. Mielikuvat menevästä ja rennosta Tanskasta vahvistivat mukavaa tunnetta, ja makua.


Stallhagen xmas porter, 4,5 %
Valmistaja: Ålands Bryggeri Ab, Suomi
Paikka: St Urho’s

Vetinen. Ei voi mitään. Vetisyydestä huolimatta onneksi Ahvenanmaalla ylipäätään valmistetaan olutta. Onnea ja menestystä saaristoon!


Sotholmen Stout 4 %
Valmistaja: Nynäshamn Ångbryggeri, Ruotsi
Paikka: St Urho’s

Luonnetta ja jytyä. Makua. Ystävättäreni totesi, että nyrjähtänyt. Toinen seuralainen taas diplomaattisesti, että pehmeämpi Siperia (Imperial Stout 8 %) on enemmän hänen makuunsa. Minä pidin tästä. Onneksi tilasin tämän oluttapaamisen päätteeksi – voimakas maku olisi todennäköisesti pliisuttanut muut vaihtoehdot. Saattaa olla, että lämpimät muistot Nynäshamnista vaikuttivat myönteiseen elämykseen. Hyvä niin.

Ei kommentteja: