sunnuntai 9. maaliskuuta 2008

Taxidermia – kädet silmille

Taxidermia (Unkari, 2006)

Ohjaus: György Pálfi
Pääosissa: Csaba Czene, Gergely Trócsányi, Piroska Molnár
Esityspaikka: Bio Rex (Helsinki), Unkarilaisen elokuvan festivaali

Milloin viimeksi laitoin kädet elokuvissa silmille? En muista. Taxidermiassa ei ollut vaihtoehtoja. Taxidermia on tuore ja häikäilemätön. Myös omalla tavallaan aito. Aidosti kamala.

Ohjaaja György Pálfi kertoi halunneensa tehdä elokuvan, johon ei voi suhtautua neutraalisti. Hän onnistui. ”You like or you hate it”, hän totesi yleisölleen. I hate it and that’s why I like it. Mietin kenelle elokuva on tehty. Kai minunkaltaisilleni. Tosin en tiennyt elokuvasta mitään etukäteen – kuten en yleensäkään – mutta esityksen jälkeen huomasin päivän Hesarissa olevan elokuvasta ison jutun otsikolla ”Synkkä ja iljettävä Taxidermia järkyttää”. Elokuvan esitystilaisuudessa Ylen Kulttuuriuutisten kerrottiin peruneen ohjaajan haastattelun. Suomi – sananvapauden maa!

Mutta jostain syystä elokuva on hieno. Maailma on muun muassa kamala paikka ja ihminen outo. Sen elokuva onnistuu välittämään. Millainenkohan elokuva olisi ollut, jos pääosassa olisikin ollut kolmen polven naiset miesten sijaan?

Kaupalliseen levitykseen Taxidermia tulee Suomessa 14.3.2008. Ällistyttävää. Cinema Mondo tarjoaa harvinaista elokuvaa. Oman osuuteni olen tehnyt word of mouth -markkinoinnin osalta. Ei heikkohermoisille.

Tähteni: ***(*)
(neljäs tähti päivän, kahden sulattelun jälkeen)

http://www.youtube.com/watch?v=g7bqyh4u4xM

Ei kommentteja: