torstai 26. kesäkuuta 2008

Nuevo Latino - Etelä-Amerikan makuja ja uusia ruokasanoja

Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsee Etelä-Amerikan keittiöön perehtynyt ravintola Nuevo Latino. Aiemmin samalla paikalla tarjoiltiin italialaisia herkkuja, kun paikan nimi oli ravintola L'Osteria. Ravintolan salissa ei ole tehty silmään osuvia muutoksia, mutta ruoka on täysin uutta.

Menyitä on kolme: liha, kala ja kasvis. Nautin seuralaiseni kanssa lihamenyyn (42,50 e).

Kuvassa lihamenyyn alkuruoka kylmä vesimeloni-kasviskeitto (GAZPACHO DE SANDIA, 11.00 e). Seuralaiseni piti keitosta ja kertoi keiton olevan aavistuksen makea.

Kuvassa fetasalaatti, jonka keittiö taikoi listan ulkopuolelta, koska mikään listalla olevista alkuruoista ei ollut muunneltavissa ruoka-allergiaan sopivaksi (yleensä seurausta marinoinnista ja valmiista pohjista). Salaatti oli melko vaisu 11 e esitys; opiskelijaravintolatasoa.
Kuvassa marinoituahäränfilettä ja yucca-kroketteja chimichurri-kastikkeella (CHURRASCO CON CHIMICHURRI 150g/180g, 27.00 e, 29.00 e). Minulla liha oli kylmää, mutta seuralaiseni annos oli onnistunut. Tarjoilija kävi tiedustelemassa ruokailun alussa, onko kaikki ok. Jos olisin ehtinyt maistella ruokaa, olisin todennäköisesti toivonut lämpimämpää annosta. Toisaalta tuskin olisin palauttanut tai korjauttanut annostani, koska yhdessä syömisen ilo katoaa, jos ruokaa ei pääse nauttimaan yhtä aikaa. Yucca-pallerot herättivät keskustelua.
Tarjoilija vertasi yuccaa perunaan. Mutustelimme ja päädyimme pitämään tätä juuresta hieman karvaampana.
Kuvassa kookosvanukas (FLAN DE COCO, 7.50 e). Seuralaiseni piti vanukkaasta, omaa makumieltymystäni se ei myötäillyt. Annoksessa ei sinänsä ollut mitään vikaa, olisin mieluummin vain valinnut joko rommikakkua tai mausteista suklaakakkua. Harmi, ettei kumpikaan näistä kuulunut lihamenyyseen.
Viiniksi tarjoilija suositteli lihamenyyn kanssa Vina San Esteban In Situ Cabernet Sauvignon (12 cl, 8,50 e). Toimi hyvin. Viini tarjoiltiin jalattomasta lasista. Hauskaa!
Kesäisenä arki-iltana ravintola oli lähes täynnä. Ruokailijat olivat keski-ikäisiä tai vanhempia, suht varakkaan oloisia. Joitain pappabetalar-nuoria oli myös paikalla. Hintataso ei ollut edullinen, mutta ravintolan ideaan ja annoksiin oli selvästi yritetty panostaa.
Ruokalistassa oli kikkailun makua, mutta itselle uusien sanojen löytäminen oli riemukasta. Pitkästä aikaa ruokasanakirjalla oli (kotona) käyttöä.
Chimichurri = paksu yrttikastike, jonka käyttö on Argentiinassa yhtä yleistä kuin USA:ssa ketsupin. Valmistetaan oliiviöljystä, viinietikasta, persiljasta, oreganosta, sipulista, valkosipulista, suolasta, cayennesta ja mustapippurista. Joko tätä myydään Suomessa?
Yucca= kassava = maniokki = tapioka(jauho) = trooppisen kassavapensaan tärkkelyspitoinen juuri. Yuccaa on kahta lajiketta: makeaa ja karvasta. Karvas on myrkyllistä ellei sitä ole keitetty.
P.S. Seuralaiseni kiinnitti huomiota, että saimme tavallista parempaa palvelua. Arveli johtuvan siitä, että kuvasin ruoka-annokset. Seuraavana päivänä (26.6.08) Helsingin Sanomissa oli isohko juttu, joka oli otsikoitu "Ravintola-arvostelu johti oikeustoimilla uhkailuun". Siinä kerrottiin, että ravintola Nuevo Latino on noussut yllättävään internet-julkisuuteen, kun ravintolan tarjoilija on ollut yhteydessä ravintolan hintoja ja tarjoilijoiden asiantuntemusta moittineeseen blogin kirjoittajaan. Ravintolan ruokaa kirjoittaja oli kehunut maukkaaksi. Oh-hoh! Latinotemperamenttia? Toimitusjohtaja totesi artikkelissa, että asiakkaalla on aina oikeus valittaa.

Ei kommentteja: