torstai 19. kesäkuuta 2008

Olutkellari - 200:n oluen juottola

Kuvassa tuoreolut Britanniasta Dark Star Espresso (Real Ale).

Maaliskuussa 2008 avattu Olutkellari sijaitsee hienoissa kellaritiloissa Helsingin Kruununhaassa, Hallituskadun ja Ritarikadun kulmassa. Kellaribaareja Helsingissä ei ole liikaa.

Olutravintolaksi itseään kutsuvan paikan olettaisi olevan auttamattomasti hurahtanut olutkulttuuriin. Suomalaisista oluista sahdin pitäisi olla tuttu henkilökunnalle muualtakin kuin Helsinki Beer Festivaleilta. Paikallisen olutkulttuurin eteen paikka yrittää onneksi ponnistella: valikoimassa on sitkeästi itseään hengissä pitävän Stadin panimon ja Suomenlinnan oluita. Stadin panimolta kerrottiin saapuvan piakkoin paikan "oma olut".

Viikon olut oli A.P.A. Newer heard! African pale ale, vitsailin. Oikea vastaus oli American pale ale! Pantu Verkkosaaressa. Humalainen olut tuntui onnistuneelta, vaikkei ole aavistustakaan tämän oluen luonteenpiirteistä. Apinainen nimi huvitti seuruettamme ainakin tovin..

Olutkellari kehuskelee tuoreoluillaan - Real Aleillaan. ...sitä enemmän ihmetyttää sahdin puuttuminen valikoimasta. Syy: ei säily. Oluen pitää kiertää (vinkkasin, että sahtia on myytävänä 0,75 litran pulloissa, joissa sillä on parin kuukauden säilymisaika ts. ei tarvitse välttämättä hankkia sahtihanaa). Määrälliseen kiertoon perustuu myös Olutkellarin hinnoittelu: pint 6 e, ½ pint 4 e. Pienistä laseista (2,5 dl) tässä kellarissa saa vain unelmoida samoin kuin puolikkaista hinnoista.

Suuret, reunojen ylitse lorisevat oluet eivät kiinnosta ainakaan minua. Pohdin kenelle tämä kellari on tarkoitettu. En keksi. Toivottavasti kohderyhmä täsmentyisi, muuten povaan paikalle lyhyttä ikää. Kaikkia ei voi miellyttää: yliopistolaisia (joille avaamisen yhteydessä oli työpöydille jaettu kutsupostikortit), jalkapallofaneja, oluen ystäviä, oluen kittaajia, paikallisia, turisteja,... Tai jos onnistuu, ällistyn.

Ai niin, Olutkellarista saa myös ruokaa. Sitäsamaa kuin muistakin ruokaherätyksen saaneista olutpaikoista. Hienoa, että ruokaa on tarjolla, mutta plääh kolmioleiville ja nachoksille. Jotain voisi keksiä itsekin. Tässä olisi mahdollisuus erilaistua (edukseen).

Dark Star Expresso (Real Ale) maistui uudelta. Kahvi & olut oli minulle uusi kokemus. Ihan onnistunut, vaikka yksi tuoppi olikin kyllin paljon.

Vaikka lähdinkin happamena pois ravintolasta (johtuen penseästä palvelusta), myönnän maistaneeni kahta minulle täysin uutta olutta, ihailleeni kellaria tilana ja ilahtuneeni helsinkiläisen oluen olemassaolosta.

http://www.olutkellarihelsinki.fi/

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle Dark Star espresso oli kuin olisin maistanut päivän suodattimessa lillunutta (kahvi-)vettä. Olenkin tällainen perusmies, vaniljajäätelö vaniljajäätelönä, ilman mansikkasydäntä. Oluessa tosin Koff ja Lapinkulta eivät täytä perusoluen tuntomerkkejä.
Uskon myös, että olutkellarin taival on lyhyt, syrjässä, kalliita oluita, joita (ani-)harvat ostavat, liian iso, vähän väkeä tilaan nähden. Eikä oikein mitään omaa ideaa. Ei edes sitä kirjahyllyä, josta saisi lainata Valittujen Palojen lyhennettyjä klassikoita..