sunnuntai 29. kesäkuuta 2008

Vihdoinkin elokuvanystävällä on koti Helsingissä myös kesällä!

Vielä vuosi sitten Suomen Elokuva-arkiston elokuvateatteri Orion sulki ovensa kesäksi. Aika oli koettelevaa, sillä Orionin lisäksi Bio City oli ehtinyt poistua kokonaan keskuudestamme ja pikkuinen Kino Engel ei yksinkertaisesti pysty tarjoamaan kattavaa ohjelmistoa. Kino Engel tosin on vuosia panostanut elokuvakesään perustamalla kahvilan sisäpihalle Kesäkino Engelin. Hieman tylsää vain on, että esitettävät elokuvat ovat tuoreessa muistissa – vielä kymmenisen vuotta sitten Kesäkinossa pääsi nauttimaan ennakkoesityksistä.

Kesäkino Engelin ohjelmisto 2008:
http://www.cinemamondo.fi/?doc=3

Tänä kesänä tilanne Helsingissä on parempi. Kun Elokuva-arkisto sai vuoden 2008 alussa uuden nimen Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, uudistuminen heijastuu toimintaan siten, että Orionin ovet pysyvät Eerikinkadulla auki läpi kesän. Uusi nimihirviö on nieltävissä, kun elokuvanystävällä on vihdoinkin koti Helsingissä myös kesällä.

Arkiston uusi osoite on www.kava.fi

Tässä muutama alkukesän arkistohelmi.

Pahan kosketus – Valon ja varjon, kuvan ja äänen juhlaa

Pahan kosketus (Touch of Evil) (USA, 1958)

Ohjaus: Orson Welles
Pääosissa: Orson Welles, Chariton Heston, Janet Leigh
Esityspaikka: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Helsinki)

Yhdysvaltojen ja Meksikon vilkkaalle rajalle sijoittuva Pahan kosketus on yksi hienoimmista ikinä näkemistäni elokuvista. DVD:ltä Pahan kosketuksen olin ehtinyt nähdä kymmenkunta kertaa, mutta vasta valkokankaalla elokuvasta tuli elokuva.

Orson Welles on elokuvamestari. Pahan kosketuksen ensimmäinen otto on pitkä. Se johdattaa taiturimaisesti tämän elokuvan maailmaan hyödyntäen hienosti elokuvailmaisun lukuisia eri keinoja. Tästä lähtee liikkeelle elokuvateos, josta on tehty useita eri versioita. Nyt näkemäni perustuu Wellesin toivelistaan leikkauksen suhteen.

Tähteni: ****

http://en.wikipedia.org/wiki/Touch_of_Evil
http://www.youtube.com/watch?v=0nn1VO1HIPk

Fargo – Salkun vuoksi tapetaan taas

Fargo (USA, 1995)

Ohjaus: Joel Coen
Pääosissa: Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare
Esityspaikka: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Helsinki)

Sairaan hieno elokuva. Olisinpa nähnyt tämän elokuvan ennen Menetettyä maata. Vielä 1990-luvulla Coenin elokuvassa oli jotain arkista, kotoista ja turvallista (!), mutta Menetetty maa jätti tunteen menetetystä maailmasta. Toivottomuudesta. Väkivallasta väkivallan vuoksi. Vieläkin häikäilemättömämmästä ahneudesta.

Rahasalkku motivoi molemmissa elokuvissa ”sankareiden” toimintaa. Coen omalla tavallaan esittää, mitä seuraa, kun ihminen luotsaa maapalloa – tuurilla seilaavassa laivassakin olisi todennäköisesti turvallisempi olo. Elokuvan sankari on nainen, joka ei omaa sankarillisia merkkejä (ellei sheriffin tähteä lasketa).

Tähteni: ****

http://www.youtube.com/watch?v=EB4PmbfG4bw

Mansikkapaikka – Elämä päivässä
Mansikkapaikka (Smultronstället) (Ruotsi, 1957)

Ohjaus: Ingmar Bergman
Pääosissa: Victor Sjöström, Bibi Andersson, Ingrid Thulin
Esityspaikka: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Helsinki)

Ingmar Bergmanin Mansikkapaikka on upea. Elokuva kertoo ”jubileums idiot”:ksi itseään kutsuvan miehen yhdestä päivästä aamusta iltaan. Paitsi aika karkaa välillä unikuvauksissa lapsuuteen ja kattaa siten miehen koko elämän.

Taidemuodoista vain elokuvan avulla unimaailmaa voidaan ilmaista näin elähdyttävästi. Mitäköhän Freud olisi ajatellut tällaisesta unien kuvaamisesta? Freud tosin ei tainnut olla elokuvan ylimpiä ystäviä.

Mansikkapaikka on kaunis, koskettava ja riemastuttavakin elokuvateos.

Tähteni: *****

http://sv.wikipedia.org/wiki/Smultronst%C3%A4llet
http://www.ingmarbergman.se/page.asp?guid=B31C7193-D784-4A94-88F2-98886CF35BFF

Boy Meets Girl – ranskalaista elokuvapunkkia

Boy Meets Girl (Ranska, 1984)

Ohjaus: Léos Carax
Pääosissa: Denis Lavant, Mireille Perrier, Carroll Brooks
Esityspaikka: Kansallinen audiovisuaalinen arkisto (Helsinki)

Tätä elokuvaa on kutsuttu runoksi. Minusta se on punkkia, vaikka elokuva onkin näennäisen rosoinen ja ”viimeistelemätön”.

Boy Meets Girl ja bänks. Tovin kuluttua Boy Meets (another) Girl ja…Särkyneitä unelmia ja sydämiä. Sellaista(kin) elämä on. Elokuvassa elokuvan keinoin. Ranskalaiselokuvaa katsoessa tuli ajoittain tunne, että olisi hupsahtanut Kaurismäen maailmaan.

Tähteni: ***

http://www.imdb.com/title/tt0086994/

Ei kommentteja: