lauantai 12. tammikuuta 2008

Viimeinen metro - filmitaivaan tähdet loistavat nuorina

Viimeinen metro (Le dernier métro) (Ranska, 1980)

Ohjaaja: Francois Truffaut
Näyttelijät: Cathrine Deneuve, Gérald Depardieu, Jean Poiret
Esityspaikka: Suomen elokuva-arkisto (Helsinki)

Viimeinen metro oli jo toinen Miehitysajan Ranska -sarjan elokuvani viikon sisällä. Tosin en tätä tiennyt, koska menin killerinä katsomaan elokuvaa. Muuta en etukäteen tiennyt kuin ohjaajan nimen. Truffaut.

Elokuva oli yksinkertaisesti hieno. Tarina kerrottiin hienosti teatterin kautta. Elokuvassa teatterin kautta tarinan kertominen ei ole harvinaista, mutta vaikeaa. Truffaut onnistui tässä mielestäni erityisen hyvin.

Elokuvassa esiintyi elokuvataivaan tähtiä. Se iso, kömpelönoloinen mies oli Gérald Depardieu kuten arvelinkin. Myöhemmin kyllästyksiin asti Suomessa esitettävissä ranskalaiselokuvissa näytellyt köriläs. Cathrine Deneuve on aina ollut lumoavan kaunis. Mikä näyttelijä!

Tähteni: ***

P.S. Elokuva on ollut mielessäni useita päiviä. Myöhemmin tekisi mieleni lisätä vielä tästä syystä yksi, neljäs, tähti. Elokuva näet onnistui luomaan elävän tunteen natsi-Saksan aikaisesta ihmisten niin sanotusta arvojaottelusta. Kun kuulin tuttavaltani, miten heidän työyhteisöään palkitaan VIP-tilaisuuksilla, mieleeni palautui Herrat&rouvat ja Karja -jaottelu. Tosin tuttavanikin kertoi, kuinka osa nimenomaan pitää siitä, ettei tarvitse olla rahvaan, karjan seassa. Nyt eletään kuitenkin tammikuuta 2008. Puistattavaa.

Ei kommentteja: