keskiviikko 9. tammikuuta 2008

Vuodenvaihde on sahdin kulta-aikaa!

Joulu ja vuodenvaihde ovat sahdin ystävän kulta-aikaa. Tänä vuonna nautittavana oli erityisen onnistuineita sahteja!



Hollolan kivisahti
Jouluna pääsin nauttimaan kotitekoisesta kivisahdista. Tarjolla oli kahta erää: tuoreenpaa ja vanhempaa. Molemmat olivat erinomaisa - selkeitä ja maukkaita. Kivisahdiksi poikkeuksellisen tummia, jonka salaisuuden kerrottiin piilevän valmistuksessa käytetyistä tavallistakin kuumemmissa kivissä.

Sahti toi joulupöytään ainutlaatuista juhlavuutta. Se sopi mainiosti kinkun ja laatikoiden kanssa. Myös kylmäsavulohileipien kanssa sahti toimi hyvin.

Joulupöydässä juhlava sahti ylläpiti perinteitä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Tehtävänä on siirtää myös sahdinvalmistuksen taito.


Kuhmoisten patasahti
Kuhmoisissa valmistetun patasahdin ominaispiirre on poikkeuksellisen vaalea väri. Kuhmoisisten sahtimestari valmistaa sahdin kuten se on aina suvussa valmistettu.

Vaalea sahti hämäsi. Täyteläinen maku ja voimakkuus yllättivät. Erinomaista!

Sahti tarjottiin kalakeiton kanssa. Sekä sahti että keitto toivat terveiset Päijänteeltä.

Tiinan sahti, Sysmä
Sysmässä päästiin tänä jouluna nauttimaan hyvästä sahdista. Kirkonkylällä myytiin Tiinan sahdin sahtivierrettä. Asiakas sai mukaansa myös käyttämisohjeet.

Minuakin onnisti ja osuin kyläilemään paikassa, jossa tarjottiin viileää Tiinan sahtia. Käyttäjä on itsekin sahdinvalmistuksen osaaja. Olin maistavinani sahdissa ruista, mutta kukaan ei osannut kertoa, mitä aineksia sahti sisälsi.

Tiinan sahti toi joulutunnelman ja -mielen varmasti moneen kotiin Sysmässä ja sen lähikunnissa. Joka kodissa sahti maistui väistämättä hieman omanlaiseltaan, koska jokainen käytti sahtinsa tavallaan. Mutta näinhän aina on - kahta samanlaista sahtia ei ole olemassa.

Toivon kovasti Tiinan sahdille menestystä. Lisäksi toivon, että Sysmästä onnistuisi ostamaan jatkossakin sahtia, edes vierteenä. Sitten kun sahtilasin voi kohottaa sysmäläisessä ravintolassa, tulen paikalle ja kohotan maljan!

Kuva. Täällä myytiin sysmäläisille joulusahtia (vierrettä); talon vasemmassa päädyssä sijaitsevassa Paimenpoika-nimisessä myymälässä. Rakennuksen keskellä sijaitsee Kapan sahti, mutta siellä ei sahdinmyyntiä enää harjoiteta, eikä tietääkseni Sysmän Alkossakaan.

Lisää Tiinan sahdista: http://www.sysma.fi/index.php?PAGE=108,66&COMPANY=1&AREA


Ei kommentteja: